Het plaatsen van een nepvlieg in urinoirs zodat mannen niet meer naast de pot plassen. Het uitstallen van fruit op ooghoogte in school- of bedrijfskantines, terwijl je voor een ongezonde snack op de knieën moet. Op plekken van zwerfvuil gekleurde voetstappen plaatsen met de richting en afstand tot de dichtstbijzijnde afvalbak. Allemaal voorbeelden van nudging met een positief resultaat.

Wat is nudging?

De Nederlandse vertaling geeft misschien nog de beste uitleg. Nudging is ‘het geven van een duwtje’. Oftewel het beïnvloeden van keuzegedrag van mensen. In bovengenoemde voorbeelden heeft men telkens een keuze; je kunt namelijk nog steeds kiezen voor ongezonde voeding, naast de pot piesen of de afvalbak negeren. Echter op een laagdrempelige, vaak speelse, manier wordt je ‘geduwd’ naar gewenst gedrag. 

Is nudging ook voor bedrijven?

Nudging is overal toepasbaar waar mensen zijn, dus ook bij organisaties. Hoe communiceer je naar klanten? Wat is de cultuur binnen je organisatie en welk gedrag past daarbij? Het bedenken van een nudge die goed aanslaat is nog niet zo eenvoudig. “Denk klein” was een gouden tip die ik in 2016 kreeg van Liza Luesink, eigenaar van Duwtje. In hun opleiding tot ‘’Duwtje gedragsexpert’’ hanteren ze een 5 stappenplan met maar liefst 24 technieken om te nudgen. Het ontwikkelen van een duwtje is hard werken en ontstaat zeker niet vanzelf!

Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg

Nudging is geen trucje of wondermiddel maar een andere manier van denken. Door de situatie met andere ogen te bekijken, worden vastgeroeste denkpatronen doorbroken. Je krijgt inzicht en bedenkt nieuwe oplossingen. Nudging is een efficiënt en relatief goedkoop instrument. Ieder duwtje is weer prikkelend, verrassend en doeltreffend.

Nudging in het nieuws

Lees ook het artikel ‘Een duwtje in de goede richting van de baas’ in het NRC van 6 februari 2019.

Boekentips

Een boek dat mij goede handvatten geeft voor bijvoorbeeld salestrainingen is ‘Invloed’. Geschreven door Robert Beno Cialdini, oud-hoogleraar psychologie en marketing. Er zijn al meer dan drie miljoen exemplaren verkocht. Cialdini geeft nog steeds tal van lezingen over de verschillende methodes waarmee je anderen kunt overtuigen en invloed-cialdini-nudgingbeïnvloeden. In zijn boek beschrijft hij zes technieken die je kunt inzetten om mensen te verleiden. 

Duwtje nodig?

Nudging is nog niet zo bekend maar geeft goede resultaten. Benieuwd of nudgen bij jou of je organisatie past? There’s only one way to find out: yvette@pitenco.com of 0611800110.