Typ in Google het woord succes in en je krijgt in minder dan een seconde 111 miljoen (!) zoekresultaten. Zoek je op Bol.com op hetzelfde zoekwoord dan krijg je bijna 90.000 resultaten. Wat is er toch zo bijzonder aan succes? En waarom wil iedereen succesvol zijn? Draagt succes hebben bij aan gelukkig zijn?

Wat is succes?

De ‘Wikipedia bijbel’ omschrijft succes als: het slagen van een opzet. De Dikke van Dale geeft de betekenis: een goede afloop, uitkomst of uitslag. Persoonlijk vind ik dat succes mag verdwijnen uit de Nederlandse taal. Ik vind er namelijk niets aan.

Kinderen en succes.

Sinds ik kinderen heb ben ik me ervan bewust hoezeer men bezig is met succesvol zijn. Ik ken ouders die hun kinderen belonen voor schoolprestaties. Raar eigenlijk om iets te belonen terwijl het kind gewoon doet wat ie moet doen, of kan. En dan zwemdiploma’s, het guppy-diploma, het kikker-diploma, het spetter-diploma, het ik-kan-zonder-duikbril-onder-water-kijken-diploma. Serieus…? Moet ieder succesje worden gevierd? Als handbaltrainer van de F-jeugd spelen we toernooitjes. Er zijn kinderen die een euro krijgen per gemaakt doelpunt. Waarom….? Wat is er mis met samen spelen en bewegen? Er komt nog genoeg competitie in het leven van die kleintjes. Toch proberen ouders het hoogst haalbare uit hun kind te halen zodat ze succesvol worden. Er komt zelden een ouder naar me toe die zegt; “wat heeft mijn kind vandaag plezier gehad tijdens de wedstrijd.”

Succesvol worden door geluk of gelukkig worden door succes?

Wij leven met z’n allen in een prestatiemaatschappij waarbij succes, geld en sociale status vaak erg belangrijk worden gevonden. Niet gek dus dat we denken; als we die promotie hebben gemaakt, dat hogere salaris krijgen of die nieuwe baan; dan gaat het zonnetje voor ons schijnen! En dit geldt dan ook voor je privéleven. Als ik 10 kilo ben afgevallen, die nieuwe sneakers heb, die mooie auto of leuke partner; dan word ik gelukkig! De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar geluk en positiviteit, en wat blijkt, het werkt precies andersom. Dit betekent dus dat het zinloos is om zaken na te streven die je succesvol maken. Je zou geluk moeten nastreven.

Hoe doe je dat?

Een aantal simpele tips:

  1. Zorg voor een positieve omgeving. Omring je met mensen waar je blij van wordt.
  2. Vrienden die je houdt enkel omdat je een gedeeld verleden hebt en in het heden is er geen band meer? Besteedt er zo min mogelijk aandacht aan of neem afscheid. Ook vriendschappen zijn relaties en kun je ‘uit maken’.
  3. Als negatieve berichten op sociale media jouw stemming beïnvloeden, vermijd ze dan.
  4. Geef aandacht. Aan je werk, je kinderen of je omgeving. Maar vergeet niet ook aandacht voor jezelf te hebben. Dingen met aandacht doen maakt dat je bewuster leeft en hierdoor meer geniet.
  5. Pieker je ergens over? Bepaal dan of je er invloed op hebt. Stop met piekeren over zaken waar je niets aan kunt veranderen.
  6. Stop met succes nastreven. Leef in het NU. Dat klinkt zweverig maar leeft uiteindelijk écht lekkerder.

Mijn eye opener?

Als ondernemer ben ik actief op sociale media. Hiermee onderhoud ik mijn contacten en volg ik ontwikkelingen. Sinds een tijdje irriteert het me dat ZZP-ers referenties plaatsen die zij hebben ontvangen. Waarom is dat nodig en wat wil men ermee bereiken? Ik ging op zoek naar de herkomst van deze irritatie.

Is het jaloezie? Moet ik dit ook gaan doen? Ik werd er zelfs onzeker van. Ben ik wel goed genoeg als ik niet van deze sprankelende referenties ontvang vroeg ik me zelfs af. Nou; ik ben er uit!

Nee, ik ga geen referenties vragen. Nee, ik ga spontaan ontvangen referenties niet delen. Nee, ik hoef me geen zorgen te maken. Ik ben goed in wat ik doe. En nee, ik ga me niet laten verleiden om referenties te delen. Ik vertrouw op mezelf en ontvolg gewoon de ondernemers die mij irriteren. Basta!

En jij?

Zullen we eens een mini onderzoekje doen? Welk cijfer geef jij je succes, en welk cijfer je geluk? Welk cijfer is hoger en verrast je dat? Ik wil het onderzoek niet beïnvloeden door mijn cijfers kenbaar te maken maar ben je nieuwsgierig? Stuur me een bericht en ik deel het met je… yvette@pitenco.com